вторник, 12 януари 2010 г.

Избор на помещение за кухня

Кухнята е важна функционална зона от дома, и освен удобна за работа, е добре тя да бъде също и просторна (доколкото е възможно) и светла. В архитектурния план на новостроящи се кооперации се включва и примерно местоположение и габарит на кухнята. Това е задължителен елемент при издаването на документацията за сградата и най-често не е оптималния вариант.

помещение за кухня

Не се доверявайте "на сляпо" и обмислете всички възможности за избор  на помещение и разположението в него на кухнята, като вземете в предвид следното:
  • До кухнята трябва да има или да може да се прекарат тръби за топла и студена вода и канал. Тръбата за канала трябва да има вертикален наклон минимум пет градуса. Добре е, на етап в който местите тръби, да имате уточнен проект за кухнята и точното пазположение на шкафовете, електроуредите и позицията на ВиК изводите. В противен случай рискувате да го правите 2 или 3 пъти.
  • В близост до кухнята трябва да има коминно тяло или външна стена, през които да се отведе аспирацията. При кухни с по дълъг път на аспирация се намаля ефекта от абсорбатора. Имайте в предвид също, че дългият въздуховод е по трудно да бъде скрит в дизайна на шкафовете и че ако използвате общ комин с банята може да имате неприятности със съседите от по-горните етажи, заради миризмите, които ще достигат и до техните бани.
  • Изберете мястото за вашата кухня така че до нея да достига достатъчно дневна светлина. Освен приятно настроение, това решение ще ви усигури и по-добра енергийна ефективност.
  • Горните шкафове на почти всяка кухня се захвашат посредством дюбели за стената. Най здраво е захващането за панел и "итонг", като при тухлените стени често се получават усложнения. Ако полагате гипсокартон имайте в предвид, че дубелите за шкафовете на кухнята трабва дапреминат през него и да се захванат здраво в стената. Ако сте на етап "груб строеж" и по стените на кухнята минават кабели и водопроводни тръби, то добре е, да направите схема и снимка преди да бъдат скрити от мазилка или гипсокартон. Така мебелистите ще могат да предотвратят възникването на инциденти при окачането на горния ред шкафове.
  • При кухни, които се намират в едно помещение с всекидневната и трапезарията е добре да се вземе в предвид и "пътя на храната". Обикновенно продуктите от супемаркета се разпределят в шкафове по кухнята и в хладилника и най удобно ще ви бъде ако вратата на помещението е близо до тях, без да ке премивава през друга функционална зона на дома.
Можем да заключим, че във повечето жилища има повече от един възможен вариант за ситуиране на кухня. Преценете възможнжстите внимателно и вземете вярното решение. То ще е отправна точка за създаване на новата кухня.