четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Кухни и аспирация

Ще разгледаме темата за аспирация на кухнята веднага след избор на помещението, защото е важно да я имате в предвид от самото начало и да  се съобразите с нея в следващите си стъпки. Разгледайте внимателно следващите две снимки и открийте разликата:


Да точно така – разликата е в скриването на въздуховода. Този проблем е много неприятен и може силно да  загрози вкяка кухня. Ето още примери в снимки:


Често при такава ситуация монтажистите се опитват да скалъпят "някякво скриване" с подръчни парчета.


В повечето случаи резултата акцентира още повече върху проблемното място в кухнята:

 

Кое поражда този проблем?
Голяма част от мострите на кухни в магазините и по каталозите са проектирани и монтирани така, сякаш аспирацията не подлежи на свързване към коминното тяло. Разбираемо е желанието на търговците и производителите на мебели да представят продуктите си в най-добрата им светлина, но прикривайки подробностите около свързването на аспирацията, те залагат бомба настроена да избухне към края на монтажа. Най често тогава финансовите взаимоотношения са уредени и клиента няма лостове за въздействие, с които да получи удовлетворяващо го решение. Целта на тази публикация е да алармира всички, които ще  обзавеждат кухни и да им даде идея за решаването на този проблем.

Когато разтлеждате мостра, задайте въпрос на консултанта как е предвидено отвеждането на аспирацията.

  

Ще се изненадате колко много магазини предлагат кухни с потенциални проблеми в тази област


Така показаните модели биха могли да бъдат монтирани с работещ аспиратор и без визуални промени по проекта само ако са на външна стена и се пробие дупка навън, която да е в габарита на аспиратора - частен случай на малък процент жилища. Всички останали ги чака „изненада”  на по-късен етап от реализацията на проекта. 

Какво можете да направите?
Да помолите проектанта да предвиди скриването на отвеждащата тръба още при проектирането така, че да е част от цялата композиция на кухнята. В случаите, в които тя минава вътре в шкафовете се губи от полезния обем на самите шкафове, за това за препоръчване е да минава над тях и да се скрива с общо челно парче от материала на кухнята:


Можете също и да изградите дехоративен елемент от гипсокартон, който да скрие във себе си въздуховода:

 

Трябва да имате предвид, че аспираторите за кухни с "остров" задължително се монтират на контрукция с окачен таван и аспирацията се отвежда през него.

Можем да заключим, че аспирацията е основен елемент от съвременната кухня и е необходимо да се вземе в предвид при проектирането, изработването и монтирането на кухненското обзавеждане, за постигането на оптимален резултат на външен вид и функционалност.