вторник, 13 април 2010 г.

Типове Кухни

В процеса на избор на помещение за кухня, трябва да вземете под внимание още един много важен фактор: какво разположение на кухненските шкафове може да се направи на съответното място и дали то ще удовлетворява необходимостта ви от работна повърхност, обем за съхранение, поместване на домакинските уреди и функционалност на разположението. С годините се е наложило "правилото на триъгълника" като най-оптимално разположение на трите основни работни зони: зона за съхранение, зона за миене и зона за подготовка на храната. Разгледайте мнимателно схемата по-долу и преценете предварително, на кои зони колко пространство искате да отделите:


В тази публикация ще ви запознаем със шестте основни типа кухни според разположението им. Схематично те изглеждат ето ктака:



Едноредни кухни
Подходящи са за тесни или малки помещения, в които развитието на кухнята във дълбочина би "запушило" помещението.


Изборът на такова разположение често налага компромис и с други компоненти. Хладилника обикновенно остава в края на композицията и в повечето случаи поради малките размери на помещенията, остават 2-3 метра за пазполагането на кухнята. Ако искате да избегнете многократните навеждания е добра идея фурната да се постави във висок шкаф, но това съответно ще намали общата дължина на работния плот. След вграждането на задължителните мивка и електроуреди този тип кухни остават много малък полезен обем за съхранение на продукти и посуда. Този тип кухни са добро решение за случаите в които, в едно не голямо помещение се помещават кухня, хол и трапезария, тъй като са компактни и усигуряват функционираща кухня на малка площ.

Двуредни кухни
Използва се при самостоятелни кухненски помещения, както и в случаите в които, при обединяване на помещенията да кухнята се оформя собствена ниша за разполагане на кухня. Удобен вариант за работа с достатъчно работна плош и обем.


Специфичното в това разположение е че, кухнята е визуално отделена от останалата част на дома. Това би могло да бъде както преимущество, така и недостатък в зависимост от вашата интериорна концепция.

L - кухни
Не е случайно, че това е най-разпространения тип кухня. Ако помещението ви не е голямо, но искате да имате и кухня и да ви остане място за трапезарна маса, то това е вашето решение.


На малко площ може да се разположи достатъчно на брой шкафове, с правилно позициониране на функционалните зони. Като недостатък може да се отбележи неудобството при използване на ъгловите пространства.

Кухни с остров
Ако помещението ви е голямо, искате да поместите в него кухня и всекидневна и сте заделили достатъчен бюджет, можете да обмислите вариант на кухня с остров.


Обикновенно на острова се изнасят уредите /котлони и мивка/ така, че работещия да е с лице към всекидневната и да не се чувства отделен от компанията на гостите докато приготвя нещо за хапване. Недостатъци са по-сложен монтаж на аспирация /коминен тип/, мивка и канализация и повечето място необходимо за ситуиране на кухнята.

U и G - кухни
U-кухнята най-често е разположена на 2-3 стени и се състои от две съединени L-кухни или L-кухня със барплот в единия край. Притежава всички приемущества на L - кухните , повече полезен обем и работна площ, като допълнително се сепарира визуално и функционално кухненското пространство като самостоятелен кът.


Домакините, които не искат директна видимост от всекидневната към кухнята най често избират този вариант. G - кухните се срещат относително рядко. Те представляват U - кухни с още една стена или барплот.